Na dat u bitcoin(s) of andere crypto-assets heeft aangekocht is het belangrijk deze zo veilig mogelijk te bewaren. In de meeste gevallen zal u uw assets aangekocht hebben op een cryptobeurs. U kan uw assets daar laten staan, maar afhankelijk van het doel van uw aankoop zijn er mogelijks betere en veiligere opties.
Wat is een wallet?
Vooraleer je bitcoin(s) of andere crypto-assets aankoopt, zal moeten beschikken over een zogenaamde ‘wallet’. Je kan dit figuurlijk beschouwen als een elektronische portemonnee waarin je je crypto-assets kan bewaren, maar in de praktijk is het niet zo. Een crypto wallet houdt enkel bij welke crypto-assets op de blockchain van jou zijn door middel van een private en een publieke sleutel. Met de publieke sleutel kan men crypto-assets naar u verzenden. Met de private sleutel kan u uw crypto-assets gebruiken en naar andere gebruikers verzenden. De publieke sleutel is dus letterlijk degene die publiek gekend mag zijn, en de private sleutel is dus letterlijk degene die u privé moet houden, die u goed geheim moet houden. Iemand die uw private sleutel bemachtigd, heeft de controle over uw crypto-assets.
Online Wallets
Een eerste categorie van wallets zijn ‘online’ wallets, ook wel ‘hot storage’ genaamd. Ze zijn altijd verbonden met het internet.
Het gemakkelijkste voorbeeld van een online wallet is degene die u er automatisch bijgeleverd krijgt wanneer u een account aanmaakt op een cryptobeurs. Als u Bitcoin(s) of andere crypto-assets aankoopt op een beurs, worden deze in eerste instantie geregistreerd in een wallet op uw naam die beheerd wordt door diezelfde beurs. U heeft op die manier de bewaring en beveiliging van uw private sleutel toevertrouwd aan deze beurs, net zoals u uw geld zou toevertrouwen aan een bank.
Buiten de ingebouwde wallets van cryptobeurzen, zijn er ook op zichzelf staande online wallets. Enkele voorbeelden zijn Trustwallet, Bitcoin wallet, Edge, BRD, Blockstream Green and Electrum. Online wallets creëren uw private sleutel met behulp van een computer, tablet of telefoon die verbonden is het met internet. Op dezelfde manier als bij cryptobeurzen, is de bewaring en beveiling van uw private sleutel in handen van het online platform.
Voor de volledigheid, dienen we te vermelden dat er ook online wallets zijn, bv. op uw telefoon, waarbij u zelf de verantwoordelijkheid voor bewaring en beveiliging van de private sleutel op u neemt. Maar aangezien het gaat om een pc, telefoon of tablet die in connectie staat met het internet, blijft dit een veiligheidsrisico om rekening mee te houden.
Als u graag zelf meer de touwtjes in handen houdt, maakt u mogelijks beter gebruik van een offline wallet.
Offline wallets
Een tweede categorie van wallets zijn ‘offline’ wallets, ook wel ‘cold storage’ genaamd. Deze wallets zijn volledig losgekoppeld van het internet en zijn dus het ultieme middel om zelf in controle te blijven van uw crypto-assets. De private sleutel bevindt zich op de offline wallet en u bent niet meer afhankelijk van een derde partij voor bewaring en beveiliging van uw crypto-assets.
Het simpelste voorbeeld van een offline wallet is…papier! Een concreet voorbeeld waar dit gebruikt wordt, is een Bitcoin ATM. Daar wisselt u fiat-currencies (EUR, USD etc) in voor Bitcoin(s) of andere crypto-assets en dan komt er uit die ATM een papiertje met een publieke en een private sleutel. U kent het principe ondertussen: als u die private sleutel verliest, verliest u ook uw crypto-assets. Wie via google maps een gerichte search doet, zal merken dat je bijna in elk land van de wereld ondertussen enkele Bitcoin ATM’s vindt.
Waar het echt om te doen is bij de offline wallets, zijn de zogenaamd hardware wallets. Ze zijn meestal niet groter dan een USB-stick, ze zien er in sommige gevallen ook zo uit en ze kunnen beschouwd worden als ultieme oplossing voor mensen die enkel zichzelf vertrouwen als het op geld aankomt. Onderaan dit artikel bekijken we enkele voorbeelden in meer detail.
Bij het installeren van een hardware wallet, krijgt u een paswoord aangereikt dat u best fysiek ergens bewaart (niet op een medium dat connectie kan maken met het internet zoals pc of telefoon). Daarna kan u verder een simpele pin-code. Stel dat u uw pincode 3 maal verkeerd ingeeft, of uw hardware wallet begeeft het, dan kan u met het initiële paswoord op een nieuw aangekochte hardware wallet uw crypto-assets terug oproepen. Herinner u, een wallet slaagt niet de assets zelf op, het houdt enkel de private sleutel bij die toegang geeft tot uw crypto-assets op de blockchain.
Welke wallet is de beste?
Het antwoord op de vraag welke soort wallet het beste bij u past hangt af van het doel van uw investering in crypto-assets, alsook de mate van flexibiliteit met de welke u wilt handelen. Er bestaat binnen het ‘crypto-eco-systeem’ al een enorme resem aan financiële diensten (ontlenen, uitlenen, sparen aan hoge(re) interestvoeten, beleggen in pas gelanceerde cryptomunten etc. Daarbij doen zich soms interessante opportuniteiten. Als daarvan wenst te profiteren, zal een offline ledger geen goede oplossing voor u zijn.
Als u daarentegen niet te ambitie hebt om actief te handelen, noch gebruik wenst te maken van de crypto spaar- en beleggingsmogelijkheden online, dan is een offline wallet misschien wel de beste oplossing voor u. U bent niet afhankelijk van derden en u bent niet onderworpen aan het bewarings- en beveiligingsrisico van online platformen.
Een combinatie van beide is natuurlijk ook mogelijk. Bitcoin(s) of andere crypto-assets die aangekocht zijn voor de middellange of lange termijn, kan men veilig stellen op hardware wallets. Een beperkt aandeel van de totaal belegde middelen kan men online aanhouden op beurzen of online wallets om snel te kunnen inspelen op opportuniteiten, om te sparen aan hoge(re) interestvoeten, om uit te lenen aan interessante voorwaarden, om in te schrijven op nieuw gelanceerd projecten enz.
Enkele hardware wallets op een rijtje
HARDWARE WALLETS
LEDGER
Het Franse bedrijf Ledger, opgericht in 2014, heeft een uitstekende reputatie opgebouwd met de ‘Ledger Nano S’ en de ‘Ledger Nano X’. Typerend zijn het discrete design, veelzijdigheid en de goede prijs-kwaliteitverhouding.
TREZOR
Het Tjechische bedrijf Trezor, opgericht in 2013, bracht de eerste hardware wallet op de markt, de ‘Trezor One’ en daarna de ‘Trezor Model T’. Beiden zijn veilig, gebruiksvriendelijk en ondersteunen een ruim gamma aan crypto-assets
BC VAULT
RealSecurity, een bedrijf uit Slovenië opgericht in 2018, pakt uit met de ‘BC Vault One’. Veiligheid, robuustheid, gebruiksvriendelijkheid en de keuze uit verschillende designs plaatsen BC Vault bij de topfavorieten.